Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Унгария настоява за отпадането на шенгенските граници на България и Румъния до края на годината

Унгария настоява за отпадането на шенгенските граници на България и Румъния до края на годината

Отпадането на сухопътните шенгенски граници на България и Румъния е приоритет за Унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз. Заместник-министърът на вътрешните работи на Унгария, Бенсе Ретвари, заяви, че се очаква решение по този въпрос до края на годината, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Искаме този въпрос да остане в дневния ред на Съвета на ЕС“, каза Ретвари, без да уточнява кога може да се очаква гласуване. „Няма причина решението да се отлага, стремим се да постигнем някакво решение.“

На пресконференция в Будапеща, Ретвари призова страните от ЕС да изпратят допълнителни сили по външните граници на България и Гърция. „Не можем да оставим България и Гърция сами, трябва да обсъдим възможно най-скоро как да им помогнем“, настоя той. Според него, мигрантите, които пристигат по южните граници на ЕС, не се стремят да спазват законите и често нападат граничарите, не уважават ЕС и не сътрудничат с властите.

Ретвари подчерта необходимостта от повишаване на охраната по всички външни граници на ЕС. Според него, в противен случай ще се наложи възстановяване на вътрешните европейски граници, което ще навреди на вътрешния пазар.

Унгария, която в момента председателства Съвета на ЕС, е решена да намери решение за отпадането на шенгенските граници на България и Румъния, както и за укрепване на охраната на външните граници на Съюза.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x