Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Унгария твърдо против санкции за руския петрол, Западът не я интересувал

Унгария твърдо против санкции за руския петрол, Западът не я интересувал

Правителството на Унгария няма да одобри никакви санкции, които биха направили транзита на руски петрол и природен газ към Унгария неосъществим, тъй като това би компрометирало енергийната сигурност на страната, като се има предвид зависимостта на нейната инфраструктура от руските доставки. Това заяви външният министър Петер Сиярто, съобщава Hungary Today.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Унгария досега гласуваше за всички пакети от санкции на ЕС, но същевременно трябваше да се бори с „нечестни и несправедливи“ атаки, посочват в изявление от унгарското МВнР, публикувано, след като Сиярто проведе съвместна пресконференция с казахстанския си колега Мухтар Тилеуберди.

Сиярто подчерта, че Унгария е открита и откровена относно нежеланието си да се откаже от сигурността на енергийните доставки и изтъкна, че правителството защитава на първо място националния интерес.

Не ни интересува какво мислят хората на Изток или Запад, категоричен бе унгарският външен министър. Това е истински проблем за енергийната сигурност, тъй като в момента е физически невъзможно икономиката да се управлява без руски петрол, категоричен бе той.

По негови думи ежедневно около 20 000 тона, или 65% от потреблението на петрол в Унгария, идват от Русия през тръбопровода „Дружба“. Сиярто посочи, че няма алтернативни маршрути за доставка, които да заместят това количество.

Той отбеляза, че хърватският участък от Адриатическия газопровод има големи ограничения на капацитета, а развитието на необходимата инфраструктура ще изисква огромни инвестиции и нито е сигурно дали Загреб ще се съгласи с това, нито е ясно колко време ще отнеме целият процес.

При наложените й обстоятелства Унгария няма време да промени рафинерията си, за да премине към друг вид суров петрол, и все още не знае точно колко стотици милиони долари ще струва това, отбеляза Сиярто.

По негови думи Будапеща подкрепя диверсификацията на европейските енергийни доставки и е постигнала напредък в тази посока, като е увеличила вноса на петрол от Казахстан, който сега покрива 16% от общото й потребление. Това обаче става през Русия и може да бъде обект на санкции.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x