Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Уникален Петър Стойчев

Българският плувец Петър Стойчев постигна значителен успех, като покори пет от маратоните от Oceans Seven и стана първият българин с Тройната корона (Triple Crown) и нов световен рекорд.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Стойчев преплува Канала Каталина за 8 часа, 42 минути и 33 секунди. Това му позволи да завърши Тройната корона, която включва и преплуването на Ламанша и обиколката на остров Манхатън. С това постижение той постави нов световен рекорд за общото време на Тройната корона – 22 часа, 8 минути и 46 секунди, като подобри стария рекорд с почти 2 часа и половина.

Петър Стойчев има впечатляващи резултати в трите маратона, включени в Тройната корона:

  • Преплуване на Ламанша: 6 часа и 57 минути
  • Плуване около остров Манхатън: 6 часа и 28 минути
  • Преплуване на Канала Каталина: 8 часа, 42 минути и 33 секунди

Петър Стойчев сподели своето постижение във Facebook, изразявайки радостта и благодарността си:

„Пет от маратоните от Oceans Seven са покорени! Първи българин с Triple Crown – със световен рекорд!

Успях да сбъдна две свои мечти – да преплувам канала Каталина и да стана първият българин с престижната награда Triple Crown с нов световен рекорд от сборно време, като подобрих стария с почти 2 часа и половина!

Стартирах предизвикателството Catalina Channel в 23:30 часа и плувах по-голямата част през нощта в пълна тъмнина в Тихия океан. Всичко мина по план и постигнах много силно време – изминах дистанцията от 33 км за 8 часа, 42 минути и 33 секунди. На финала ме чакаха българи, развяващи нашето знаме!

Благодаря на Иван Златинов, целия екип на капитан Дейвид Харвей и обзърварите (съдиите) от федерацията по преплуване на канала Каталина, които удостовериха този мой успех!

По този начин вече съм преплувал пет от маратоните от Oceans Seven – Ламанша, протока Кук, протока Гибралтар, протока Молокай и канала Каталина.

Останаха още два!

Освен първият българин с пет от седемте маратона в открити води от Oceans Seven успях да направя и друго мечтано постижение – станах първият българин с приза Triple Crown, който се връчва на плувците, преодолели English Channel, Around Manhattan swim и Catalina Channel. При това световният рекорд за най-бързо общо време е български! 22 часа, 8 минути и 46 секунди.

Преплуване на Ламанша (English Channel) за 6 часа и 57 минути .

6 часа и 28 минути плуването около остров Манхатън.

И сега 8 часа, 42 минути и 33 секунди за преодоляването на канала Каталина.

Досегашният световен рекорд беше притежание на Марсиа Кливланд (САЩ) с време 24 часа, 32 минути и 3 секунди. (Преплуване на Ламанша за 9 часа и 44 минути; 5 часа и 57 минути плуването около остров Манхатън; 8 часа, 56 минути за преодоляването на канала Каталина).

Ще се прибера в България горд и щастлив от постигнатото!

А след това – към следващите предизвикателства!

Благодаря на всички в България!“

Петър Стойчев продължава да вдъхновява с невероятните си постижения в света на плуването. Неговата решителност и талант доведоха до поставянето на нови стандарти и покоряването на нови върхове, като същевременно представя България на международната сцена. Очакваме с нетърпение следващите му предизвикателства и успехи.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x