Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Уникална капсула с миниатюрни роботи от водорасли лекува възпалителни заболявания на червата

Уникална капсула с миниатюрни роботи от водорасли лекува възпалителни заболявания на червата

Учени от Калифорнийския университет (САЩ) създадоха революционна капсула, съдържаща миниатюрни роботи, направени от зелени водорасли, които ефективно се справят с възпалителни заболявания на червата. Тези заболявания, обединени под общото наименование възпалителни заболявания на червата, включват болестта на Crohn и улцерозния колит, при които имунната система погрешно атакува собствените тъкани на организма, причинявайки хронично възпаление.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Капсулата на учените е съставена от клетки на водорасли, покрити с наночастици, които от своя страна са обвити в клетъчните мембрани на макрофагите. След като капсулата бъде погълната, тя преминава през стомаха и се разтваря само в дебелото черво. Там малките роботи започват да плуват и да се разпределят равномерно в целия орган.

Технологията функционира по следния начин: провъзпалителните цитокини, отговорни за хроничното възпаление, се свързват с роботизираните наночастици, погрешно приемайки ги за макрофаги. Тъй като наночастиците не са истински макрофаги, те не произвеждат повече цитокини. По този начин, популацията на цитокини в червата постепенно намалява и възпалението се редуцира.

Първоначалните тестове на технологията върху мишки, страдащи от възпалителни заболявания на червата, показват обещаващи резултати. Микророботите успяват да намалят кървенето, да обърнат загубата на тегло и да намалят възпалението при животните, без да предизвикват странични ефекти. Въз основа на тези успешни резултати, учените планират клинични изпитания на капсулите върху хора.

Тази нова технология дава надежда за милиони хора по света, страдащи от хронични възпалителни заболявания на червата, предлагайки им нов, ефективен метод за лечение и подобряване на качеството на живот.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x