Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Успешно премина първият тренировъчен полет на медицинския хеликоптер

Успешно премина първият тренировъчен полет на медицинския хеликоптер

Снимки: МТС

Днес бе проведен демонстрационен полет (Demo Flight) на медицинския хеликоптер и първи за оператора. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

След излитане от авиобазата на Главна дирекция „Гранична полиция“, вертолетът кацна успешно на площадката на УМБАЛ „Света Екатерина“ в София и се върна обратно на изходната си позиция.

Полетът беше решаващ за дружеството „България Хели Мед Сървиз“, което получи своя сертификат за Авиационен оператор с одобрението за HEMS операции.

Сега предстои обучение на пилотите на този хеликоптер и след като направят определен брой летателни часове, летателното средство ще може да изпълни мисии по HEMS.

Наред с това Гвоздейков обобщи и останалите събития от изминалата седмица. По думите му инспектирана и потвърдена беше готовността на България за прилагане на въздушния Шенген. От 31 март официално отпада проверката на личните карти и паспорти за българи, пътуващи в Шенгенското пространство.

Освен това е получена офертата от Deutsche Bahn за покупката на 76 модернизирани пътнически вагона за БДЖ, като цената за един е 207 хиляди евро. До края на седмицата предстои подписването на договора, а доставката на първата партида вагони се очаква в средата на април.

В същото време КЗК е отхвърлила жалбата, като недопустима, по процедурата за доставка на 35 мотрисни влака по НПВУ и скоро процедурата ще продължи с подаването на оферти от производители на подвижен състав.

„Тази седмица ще бъдат насрочени преговорите с участника в процедурата по пряко договаряне за доставка на 20 влака тип Push-Pull по НПВУ“, посочи Гвоздейков.

По думите му всяко отговорно решение на казус или препятствие е малка и последователна крачка в посока постигане на голямата цел – модернизиране и предлагане на достъпна и сигурна транспортната услуга за обществото.

„Стъпките ни днес, определят мястото, на което ще бъдем утре“, заключи министърът на транспорта.

„Нека вървим към бъдеще, в което благополучието и безопасността на хората е първостепенна значимост“, призова той.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x