Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
07.12.2023

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Страшни прогнози за нечувано бедствие по българското Черноморие и Бургас /Карти/

Страшни прогнози за нечувано бедствие по българското Черноморие и Бургас /Карти/

Невероятно плашеща прогноза за бъдещето на част от българската плажна ивица направиха учените от Climate Central.

Компютърна модулация показва, че най-вероятно след по-малко от 7 години е възможно цялата плажна ивица на Слънчев бряг да изчезне, а Несебър да се превърне в остров. 

Climate Central са неправителствена организация, която визуализира щетите от климатичните промени, които се очакват в бъдеще.

С помощта на „Гугъл“ карти те показват риска от наводнения и приливни вълни в близките години по целия свят.

По техни данни Бургас ще бъде потопен от огромна приливна вълна, ако средната глобална температура се повиши с още 3 градуса по Целзий.

Вече има и нагледна карта от учените за това, как плажната ивица в Слънчев бряг ще изчезне, както и част от плажовете в Свети Влас.

Несебър най-вероятно ще се превърне в остров, а покрайнините му да бъдат напълно под вода. Според прогнозата в морето ще попаднат Археологическият музей, базиликата „Богородица Елеуса“, както и два от плажовете в Стария град, който също е заплашен да бъде залят в по-голямата си част. 

Атанасовското езеро в Бургас ще се разрасне според прогнозите на експертите. За зоните, оцветено в червено на картата, се посочва, че се очаква да бъдат залети при подобна приливна вълна. 

Визуализацията за Бургаското езеро е изключително плашеща. Приливната вълна ще залее Северната промишлена зона, както и голяма част от квартал Долно езерово.

Ако прогнозата се сбъдне, както показва модулаторът, е вероятно езерото до такава степен да покачи нивото си, че почти да достигне рафинерията „Лукойл“.  

Ситуацията на юг от Бургас въобще не е за подценяване, показват данните на Climate Central. Морето ще навлезе към селата Тръстиково и Константиново, а почти половината от село Дебелт ще бъде залято. 

Покачили се глобалната средна температура с 3 градуса, както изчисляват учените, известният къмпинг „Градина“ ще изчезне, а Созопол е възможно да последва съдбата на Несебър и да се превърне в остров. 

Голяма част от Републикански път II-79, който е основна артерия по Южното ни Черноморие, ще бъде под вода. 

На картата, изработена от учените, виждаме как летище Приморско ще бъде залято почти наполовина, както и голяма част от плажовете около града. 

Прогнозата за река Велека пък е драстично увеличаване на водното й ниво. А плажовете Бутамята и Липите на Синеморец ще бъдат напълно заличени. 

На север прогнозите също не са добри – Кранево и Албена ще бъдат почти наполовина потопени.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Das ist Blödsinn. Wer bezahlt diese Organisation damit sie so etwas verbreitet?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x