Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Ученици от Немската гимназия в Бургас се запознаха с разпределението на властите

Ученици от Немската гимназия в Бургас се запознаха с разпределението на властите

Открит урок за правото и разделението на властите според Конституцията на Република България започна участието на Немска езикова гимназия „Гьоте“ в Образователната програма, която осъществяват Окръжен и Районен съд – Бургас.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Ролята на съда е да решава спорове. Народните ни избраници са законотворците, а ние, като съдии, прилагаме тези закони“, коментира окръжният съдия Симеон Михов, лектор в изнесената правна беседа. Той се позова на чл. 117 ал. 1 и ал. 2 от основния закон в страната – Конституцията, според който съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата и при осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона. Съдията представи на учениците от 11 „б“ клас организацията на съдилищата в България и ролята на инстанционния контрол по съдебните актове. Той говори за видовете дела, които разглежда съда – гражданско-правни спорове, търговски дела и наказателни процеси.

Младите хора получиха като подарък книжно издание на Конституцията и образователни брошури за съдействието на гражданите при извършено престъпление, осигурени по програмата от Висшия съдебен съвет.

Предстои съдия Михов да изнесе открит урок и пред ученици от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x