Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Фирми до Доган купиха на безценица над 1400 дка от община Радомир

Фирми до Доган купиха на безценица над 1400 дка от община Радомир

Сделката за земята е станала възможна след решение на общинския съвет в Радомир, който на 7 декември 2020 г. преобразува 8 имота от публична в частна общинска собственост. Веднага след това общинарите дават съгласие да се проведе търг с явно наддаване за продажба на парцелите. Предложението за това е на кмета Пламен Алексиев, който с подкрепата на ГЕРБ ръководи общината от 2011 г. Решението на местния парламент е взето с 13 гласа „за“ и 3 „против“.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Най-големият от продадените имоти е с площ 579 408 кв. м и е купен на 10 юни 2021 г. от фирмата „Хермес Солар“ за 43 499 лв. – малко над първоначалната тръжна цена. Същото дружество печели търга и за съседния парцел с площ 139 892 кв. м, като за него заплаща на общината 10 502 лв. „Хермес Солар“ е известна с това, че е собственик на имението в парк „Росенец“, популярно като сарая на Доган, тъй като се използва от него. Иначе като съдружник във фирмата с 95% дял е записана Снежана Карова, а 5% се притежават от руския гражданин Георгий Ваграмович Серопян.

Останалите 6 общински имота, продадени на търг, са придобити от дружеството „Блу Енержи“ на 28 май 2021 г. Общата им площ е 691 543 кв. м, като за тази земя е платено 53 562 лв. Най-големият парцел от сделката, който е 177 дка, е струвал 15 029 лв. Фирмата „Блу Енержи“ е създадена през 2017 г. и е пряко свързана с Доган. Първоначално едноличен собственик ѝ е бившият депутат от ГЕРБ Янко Здравков. Впоследствие „Блу Енержи“ става акционерно дружество и в съвета на директорите влиза Нина Петрова-Кашкина. Освен че същата жена е съдружник в „Хермес Проджект“ ООД заедно със Снежана Карова, тя е и директор в дружеството „Делта Епсилон“. То е еднолична собственост на ТЕЦ „Варна“ на Доган и управлява т.нар. сараи в Бояна.

Изпратено е питане до община Радомир кой е лицензираният оценител, който е предложил първоначалната тръжна цена за 8-те имота. По какъв начин е изчислено, че 579 дка могат да струват едва 43 хил. лева? Какви са мотивите на кмета Пламен Алексиев да поиска продажбата на въпросните парцели? На нито един от въпросите не ни беше отговорено.

Според кадастралната карта земята, която е продадена, е земеделска, а срещу начина за трайно ползване е записано „скали“. На сателитни снимки в Google Earth обаче се вижда, че не става дума за труднодостъпен, неизползваем терен в планината, а по-скоро наподобява поляни, през които минават и множество черни пътища.

Според Националния статистически институт цената за декар земеделска земя в зависимост от региона и начина ѝ на ползване е варирала между 300 и 1000 лв. през 2021 г. В случая става дума за огромна площ близо до София и Перник. „Сега“ направи сравнение с други търгове за земя от същата категория, каквато е продадената от община Радомир. Например преди месец община Асеновград е обявила търг за продажба на 20 826 кв. м земеделска земя, записана като „скали“, с начална цена от 36 670 лв. Това е над 2 пъти повече, отколкото фирмата „Блу Енержи“ е платила на община Радомир за 177 дка.

Източник- SEGABG.COM

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x