Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Фитнес инструкторът Жени Николова говори за гръбначните изкривявания и кое ни превръща в „обществото на прегърбените хора“ /Снимки/

Фитнес инструкторът Жени Николова говори за гръбначните изкривявания и кое ни превръща в „обществото на прегърбените хора“ /Снимки/

Все по често наблюдаваме хора с неправилна стойка, наклонени на една страна или направо прегърбени.

Можем ли да наречем днешното поколение,„обществото на прегърбени те хора“?!

Защо всеки трети човек по улиците е приведен напред или изкривен на страни?!

И защо хората не обръщат внимание на този проблем? Живеят си така спокойно, като че ли им е все едно и това не им пречи въобще.

А, колко загрозява човека неправилната стойка, приведеният гръбнак. Държим да сме добре облечени, гримирани, напарфюмирани, но да направим усилия за да избегнем ужаса да се превърнем в гърбушковци, не искаме.

Този проблем в съвременното общество започва още от училище. С безумно тежките раници, които носи растящата и неукрепнала физика. Пред компютрите в къщи, където никой не ти прави забележка да държиш гърба изправен. Често раниците и дамските чанти се носят на една страна и това веднага се отразява с изкривяване.

Стойката на учебния чин, която е като лежане напред, тотално превръща децата в прегърбени и увредени за цял живот.

Родителите и учителите не обръщат внимание.

Какво помага?

Помага забележката, коригирането на стоежа с правилното указване, как да се стои. Не се иска много, просто няколко минути обяснения, които ще спестят цял живот страдание и чудовищните комплекси за малоценност.

В училище спортът е крайно недостатъчен. Рядко са преподавателите по физкултура, които говорят по темата. Повечето дори не се сещат за нея.

Много често родителите нямат „излишни“ средства за да запишат децата си на избраният от тях спорт, където процентът подобно изкривяване да се случи се свежда до 0.

Това също не е оправдание!

Дори да нямат средства да запишат децата си на желаният от тях спорт, поне могат да потърсят упражнения в интернет за подобряване състоянието на гърба. Това е едно добро и ефективно начало за справянето с проблема на гръбначните изкривявания.

В интернет има всичко за всеки.

Виждаш упражненията и си изграждаш програма по свое усмотрение. Не се иска много. Родителите са тези, които да мотивират децата си да се справят с проблема. Упражненията могат да правят с децата си, заедно, у дома. Има такова разнообразие от лечебни и превантивни тренировки.

„Ние със сина ми също правим лечебни упражнения за целия гръб и изправянето му. Помагат много. Нужно е само постоянство. Не му разрешавам да стои наведен с часове над телефона. Това е също една от предпоставките за прегърбване. Телефоните, компютрите и липсата на елементарен контрол направиха хората гърбати. Моя син също беше изпуснат и се уплаших, като видях какво се случва с тялото му. Цял живот направляваш и водиш децата. Преглъщаме ,че ни правят напук и на инат се вкарват в беля. Ако се откажем, нещата стават непоправими за тях. Още в началото на приведената стойка, трябва да се вземат незабавно мерки. Това е толкова важно.Трудно е, когато детето създава проблеми и отказва да се подлага натренировките. Родителите преминават през големи трудности с такива деца, но не е невъзможно“.

Защо никой не обръща внимание на този проблем?

Дори в училище, в час по физическо имат време да правят упражнения за това.

Факт е, че никой не мисли за младото поколение и неговото здрве. Просто ги подготвят за активни потребители и дотам!

Защо не преминават учителите по физкултура кратки обучения втази посока. Това е елементарно и не изисква никакви допълнителни ресурси?

Повечето деца нямат елементарна двигателна активност. Не са научени на нищо. Идват при мен във фитнес залата и не могат да клякат, нито да скачат, не умеят да сгънат и разгънат краката и ръцете.

Какво правят тогава в час по физкултура и какви ползи има от този предмет, щом като подрастващите не са научени на елементарни неща?

Във фитнеса започвам да ги уча от А до Я. Всичко което ги карам да правят им е толкова трудно и сложно. Ние по-големите от така нареченото „старо поколение“, в детство си нямахме почти нито едно дете, което да е било така схванато. Изключения правят децата в неравностойно положение.

Голяма част от нас бяхме физкултурници и можехме да играем айробика без проблем. Бяхме атлетични, пъргави, много жизнени

Сега, когато запишат децата при мен, се натъжавам от това с което трябва да се боря. Насила записалите се деца или възрастни те изцеждат. Държанието им е под всякаква критика.

Нужни са неимоверни усилия и търпение. Фитнес треньорът, физкултурникът трябва да имат силен самоконтрол, дисциплина и да вярват непоколебимо в доброто у човека. Лично аз, като треньор, мога и година да се подлагам на неприятни усещания, правила съм го. Едва когато се убедя напълно, че човека насреща не си взима поука от безбройните шансове, които му се дават, се отказвам от него.

За да получиш, трябва да дадеш от себе си.

Тази енергия, която се влага в спорта – може да се даде на хора с нужда и желание. Веднага запълвам мястото на негативния и отровно мързелив човек. Нуждаещи и желаещи от здравословен начин на живот с фитнес-има.

Когато сам не искаш да си помогнеш и Бог не може да ти помогне!

Нека трениращите не си мислят, че техния треньор ще търпи тяхното поведение. Треньорите също си пазят психическото равновесие и отписват от групите си нагли, мързеливи и невъзпитани хора.

Всички, които тренират с мен, правят упражнения за гръбначните мускули. Подсилване и изправяне на стойката се постига с голяма упоритост. Имала съм жени, които по време на кърменето или постоянно носене на детето си изкривят стойката, но бързо вземат решение и заедно оправяме проблема. Прекалено големите импланти също увреждат. Ако човек веднага вземе мерки лесно се изправя гърба с упражнения.

Бащите и майките, които подаряват огромни силиконови бюстове на невръстните си дъщери, също им правят мечешка услуга. Това е прекрасна предпоставка за бъдещо изгърбване.

Какви са шансовете, ако закъснеете и изчаквате прекалено дълго, пак да си върнете предишната изправена стойка?

Хората които са били години приведени имат големи очаквания от мен и колегите ми. Аз ги питам, защо чак сега идвате? Десет години, пет дори да си прегърбен и да очакваш, че треньора ще те поднови за месец, два ,това е невъзможно. Но в крайна сметка има шанс това да се случи с много труд и постоянство. Никога не губете надежда. Спортът дава такива резултати, които традиционната медицина не може в много от тези случаи.

Автор: фитнес инструкторът Жени Николова

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x