Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Химикал, замърсяващ водата в Европа, е открит и в Бургас

Химикал, замърсяващ водата в Европа, е открит и в Бургас

Питейната вода в Европа е замърсена с химикал, чиято употреба не е регулирана, съобщи АФП, позовавайки се на изследване, проведено през май от Европейската мрежа за борба с пестицидите.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Химикалът трифлуороцетна киселина (TFA) се открива в голяма част от пробите. Според редица асоциации са необходими строги правила за употребата му, тъй като той се получава в резултат на разпад на т.нар. вечни замърсители, намиращи се в някои пестициди и хладилни агенти.

Изследването, проведено през май върху реки и езера в Европа от Европейската мрежа за борба с пестицидите и членовете на организацията, сред които е „Бъдещи поколения на Франция“, е изследвало проби от питейна вода на 11 държави в ЕС. Изводите от анализите, проведени от Центъра за технология на водата в Карлсруе, показват, че TFA се открива в 34 от 36 проби от вода от чешмата и в 12 от 19 проби минерална или изворна вода.

У нас проби са взети в Бургас, където също е открит химикала, но в границите – 940 нанограма на литър при определена граница от 2200 нанограма на литър.

Резултатите от изследването са публикувани през тази седмица.

Средната концентрация на химикала в питейната вода е 740 нанограма на литър и 278 нанограма на литър в бутилираната вода, което е по-ниско от предходни данни. Предишно изследване е установило 1220 нанограма на литър средно в пробите от течаща вода.

Все още са малко изследванията по въпроса доколко веществото е опасно за здравето.

Националният институт за общественото здраве и околната среда в Нидерландия е фиксирал граница от 2200 нанограма на литър. Тази граница е премината от проба от питейна вода в Австрия – 4100 нанограма на литър. В Париж анализирана вода от чешмата показва 2100 нанограма на литър. В Мец концентрацията е 500 нанограма на литър. През 2026 г. ЕС ще изисква допустима норма от 500 нанограма за всички пер- и полифлуороалкилови вещества (PFAS), определени като „вечни замърсители“. Неправителствени организации настояват, че TFA е токсичен за репродуктивната система.

Асоциации искат бърза забрана на пестицидите PFAS и на хладилните агенти, и рестрикции по отношение на употребата на вечни замърсители.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x