Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Цените на Острова летят

Цените на Острова летят

Сериозното прекъсване на глобалната верига за доставки, причинено от това, че Пекин продължава да прилага своята политика на нулева толерантност към Covid-19, както и войната на Русия с Украйна доведе до покачване на разходите на британските фабрики с най-бързия темп в историята.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Това разкрива ново проучване, цитирано от британските медии, пише money.bg.

Недостигът на суровини и ключови компоненти, използвани от производителите във Великобритания, поради задушаването на нормалните търговски потоци от Украйна и блокирането на ключови пристанища в Китай, за да се намали скокът в случаите на Covid-19, увеличи разходите на фабриките драстично. 

Производителите от Обединеното кралство вдигнаха цените с най-бързия темп в историята, според последния индекс на мениджърите по покупки (PMI) на S&P Global.

Новите данни подчертават мащаба и постоянството на инфлационната криза, която удря глобалната икономика.

Отделни данни от S&P Global за еврозоната и САЩ показват, че производителите в богатите нации са засегнати от по-високи разходи и ги прехвърлят върху потребителите.

По последни данни инфлацията във Великобритания вероятно скоро ще надхвърли 30-годишния връх от седем процента, който вече е достигнат.

Лошите икономически условия допринасят за натиска върху Английската централна банка да повиши лихвените проценти, твърдят финансови експерти.

Въпреки рекордното увеличение на цените, активността сред британските фабрики расте. Растат обаче и цените.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x