Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Ценови удар по русенци

Ценови удар по русенци

“Общински транспорт Русе” ЕАД обяви, че не може да продължи дейността си в настоящата ситуация без актуализация на цените на билетите. С докладна записка до кмета на Русе изпълнителният директор на общинското дружество Александър Георгиев заяви, че въпреки всички предприети мерки за оптимизиране на разходите, свързани с предоставяне на транспортната услуга, кризата принуждава обществения превозвач да повиши цената. Поскъпването е с 50 ст. и ще бъде валидно от 16 април, съобщават от общината.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Една от причините за него е непрекъснато нарастващата цена на тока, с който се захранват тролеите. Разходът за единица нетна електроенергия е нараснал близо 5 пъти, като през м. януари 2021 г. „Общински транспорт“ ЕАД е заплатило 36 хил. лв. за ток, а за същия месец през тази година – 172 000 лв.

С повишението на минималната работна заплата от 1 април тази година ситуацията се усложнява, тъй като разходите за възнаграждения формират 2/3 от всички разходи на дружеството.

Поскъпването на горивата и доставката на всички консумативи – гуми, смазочни материали, резервни части, поддръжката и застраховките на превозните средства, също рефлектират върху финансовото състояние на транспортното дружество.

Според Александър Георгиев общественият транспорт не е възстановен от икономическите и социални последствия от пандемията. В последните 2 години пътникопотокът е бил значително намален, голяма част от служителите са били режим на дистанционна работа, а учениците – в онлайн обучение. Средно месечно намалението е между 25 и 40 на сто в сравнение с годината преди пандемията, което се отразява на приходите от директни продажби на билети и карти. Същевременно, изискванията за спазване на противоепидемичните мерки са довели до значително увеличение на разходите по предоставяне на услугата.

Недостигът на средства от държавния бюджет за компенсиране на намалените приходи за предоставяне на транспортна услуга на определени групи граждани, предвидени в нормативни актове, също оказва своето влияние за формирането на новата цена.

“През последните месеци общинското дружество се опита за своя сметка да поеме загубите, оптимизирайки щата и намалявайки издръжката, но всички инструменти за компенсация са вече изчерпани”, обясниха от “Общински транспорт“ ЕАД.

Припомняме, че в Русе цените на услугите за градския транспорт не са актуализирани от март 2011 г.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x