Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > ЦИК разреши повторно гласуване, ако машината отпечата само една бюлетина

ЦИК разреши повторно гласуване, ако машината отпечата само една бюлетина

Ако след гласуване машината отпечати само една бюлетина, при гласуване за два или повече избори, избирателят ще има право да гласува повторно, реши Централната избирателна комисия.

Изборната комисия излезе с това указание след множество сигнали от страната, при които при машинно гласуване за кмет на общината и за кмет на район устройството разпечатва само една бюлетина.

В тези случаи разпечатаната бюлетина трябва да бъде маркирана като „унищожена“, а на избирателя да бъде дадена възможност да повтори вота си, но вече с хартиена бюлетина. 

До момента има сигнал за 35 машини в цялата страна, които са дали различни неизправности. В тези секции вече се гласува изцяло на хартия.

От ЦИК припомнят, че хартиената разписка не трябва да се дърпа, защото има риск вотът да не се отпечата. Избирателите трябва да изчакат звуковия сигнал, едва след което да вземат бюлетината и смарт картата.

В петък проф. Иван Тодоров – акционер в „Сиела“ – фирмата, която отговаря за доставката и поддръжката на машините обяви, че ЦИК умишлено саботира машинното гласуване и посочи, че комисарите поръчали несъвместима с машините хартия, която е и по-скъпа от стандартната.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x