Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > ЦИК с нови указания

В отговор на множеството сигнали за технически неизправности в машинното гласуване, Централната избирателна комисия (ЦИК) издаде насоки за унищожаване на бюлетините от машинния вот, когато те не излязат напълно разпечатани. Според получената информация, избирателите, които са гласували за повече от един тип избори, често получават само една от бюлетините от машината, в резултат на което ЦИК е дала специално указание на секционните избирателни комисии.

Инструкциите идват след подадени жалби от гласоподаватели от началото на изборния ден в 7:00 часа, които съобщават за проблеми с машините, които издават само част от дадените гласове, когато се гласува зас повече от един кмет на балотажите. Този проблем накара някои общински избирателни комисии да обмислят прекратяване на машинното гласуване в някои райони, включително и в София.

ОИК са инструктирани при случай, че машината не разпечата всички попълнени от избирателя бюлетини, излязлата разписка да се унищожава и избирателят да бъде насочен към гласуване с нова разписка, за да се гарантира неговото право на глас. Тази мярка има за цел да осигури правилното и пълно отразяване на изборните намерения на всички гласували и да поддържа доверието в изборния процес.

news.bg

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x