Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Икономика > Цифрово евро през 2023 г.

Цифрово евро през 2023 г.

euro invest concept

В Европейския съюз ЕЦБ подготвя стартов пакет за цифровото евро от 2023 година. Това обясни пред News.bg евродепутатът от левицата Цветелина Пенкова. Цифровото евро няма да замени валутата във физическите й измерения, поясни тя. Целта е да се улеснят процесите, транзакциите и е важно регулациите да са направени навреме.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

ЕП вече работи по изготвяне на регулаторната рамка. Тя цели да предпази потребителите и да гарантира тяхната сигурност, когато оперират с тези валути на цифровите пазари, защото до този момент те нямат защита и загубите, които могат да понесат не са по никакъв начин ограничени, подчерта още Цветелина Пенкова.

Понякога участниците в такъв тип транзакции нямат информация за рисковете, по думите й. Регулацията, която се обсъжда на европейско ниво, цели по-строг контрол, предвидимост, както и защита на определен обем от средства. Обсъжда се и определена гаранция за цифровата валута, за да не се получава спекула на пазара. Самите криптовалути не са достатъчно регулирани до този момент, каза още българският евродепутат. Тя поясни още, че една от целите на цифровото евро е да може в един момент да се използва от всеки един гражданин. Според Пенкова цифровото евро бързо ще навлезе в живота ни.

По план страната ни трябва да влезе в Еврозоната през 2024 година.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x