Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Църквата с пореден благотворителен жест! Митрополит Гавриил дари над 18 хиляди лева на ИСУЛ от името на Светия синод

Църквата с пореден благотворителен жест! Митрополит Гавриил дари над 18 хиляди лева на ИСУЛ от името на Светия синод

Ловчанският митрополит Гавриил дари на болница ИСУЛ 18 200 лв. от името на Светия синод, съобщават от Българската православна църква.

Парите са за подпомагане на спешния ремонт на Трето УНГ отделение по детска отоларингология. Средствата са от благотворителната кампания „Деца рисуват за деца“, която се организира от Културно-просветния отдел на синода, а митрополит Гавриил е негов ръководител.

В кампанията ученици – художници и музиканти – даряват своя талант и творби за набирането на средства за свои връстници в нужда.  

В петък владиката посети лечебното заведение за среща с изпълнителния директор Любомир Пенев. В навечерието на празника на ИСУЛ, посветен на светите Христови мъченици Мина, Виктор и Викентий, по молба на ръководството на лечебното заведение митрополит Гавриил отслужи тържествен водосвет за душевно и телесно здраве на лекарите, медицинския персонал и лекуваните там пациенти.

На тържествената церемония присъстваха от цялото ръководство на ИСУЛ, а митрополит Гавриил бе придружаван от екипа на Културно-просветния отдел, който бе подготвил подаръци за лекуващите се деца в Трето УНГ отделение на ИСУЛ. 

Митрополит Гавриил изрази своята радост от немалката сума, събрана и дарена благодарение на детско творчество, чрез което Църквата учи децата на милосърдие и любов към ближния – отношения, които в съвремието ни стават все по-нужни. Ловчанският митрополит подчерта, че вярата е същевременно доверие и вярност и именно в делата на милосърдието се разкрива тази спойка на упованието в Бога и грижата ни едни за други. 

Любомир Пенев сподели пред митрополит Гавриил, че събраните средства ще се използват целево за подобряване на условията за пребиваване и лечение в детското отделение УНГ. Родителите, придружаващи и обгрижващи децата си по време на лечението им в ИСУЛ, ще могат да продължат да остават безплатно в болницата, да разполагат с необходимото лично пространство и добри битови условия, както и да разнообразяват децата в детски кът, който ще бъде изграден за пръв път в това отделение.

Той отбеляза колко висока стойност има за ИСУЛ посещението на Ловчанския митрополит Гавриил и заяви готовността си да обсъди с екипа на болницата възможността за бъдещо изграждане на православен параклис в ИСУЛ, какъвто досега там не е съществувал. Те се съгласиха с проф. Тодоров, че медицинското лечение е несъмнено по-успешно, когато е съпътствано от молитвената и духовна подкрепа, от вярата и Църквата. 

„Благодаря от сърце за безценната и навременна помощ и за добрия пример, който давате на всички миряни“, каза изпълнителният директор.

Той изпрати църковната делегация с думи на признателност и искрено желание за бъдещи съвместни инициативи.

Ловчанският митрополит Гавриил преподаде на служителите на болницата благословението на Светейшия Български патриарх Неофит и потвърди, че мисията на Църквата е да подпомага, събира и сплотява хората като ги укрепява и извисява духовно, особено в трудни моменти на лични и обществени изпитания.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x