Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Цял икономически сектор на бунт

Цял икономически сектор на бунт

Представители на пътностроителния бранш излязоха на втори национален протест пред Народното събрание, въпреки че във вторник през регионалната комисия в НС мина за втори път предложението на управляващите да бъдат изплатени над 600 милиона на сектора. Протести Преди седмица именно бламирането на предвиденото авансово изплащане, изглеждащо почти сигурно, но неподкрепено от „Има такъв народ“ разпали парламентарните страсти, предизвиквайки поредния скандал в четворната коалиция.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Протестът започна в 9 часа пред парламента, като движението в час пик по бул. „Цар Освободител“ не бе блокирано. По-късно и това стана. Протести и блокади има в цялата страна. Секторът е настръхнал от бездействието на държавата.

„Предложението за изплащане на 50% трябваше да мине през миналата седмица, но не мина. Тук сме да подсетим народните представители да изпълнят гражданския си дълг и да ги подкрепим в тяхното, надявам се, естествено желание България да има сигурни и безопасни пътища“, коментира председателят на „Браншова камара пътища“ Стефан Чайков.

Има основание за оптимизъм, че останалите 50%, след съответната проверка за нарушения, ще бъдат изплатени в оптимални срокове. Причината – премиерът Петков лично уверил бранша, че останалата сума ще бъде трансферирана до получателите й до 3 седмици след приключването на доклада на междуведомствената комисия, проверяваща за нарушения, което следва да стане факт на 7 май.

Именно очакваните милиони, макар и половината от дължимото, поддържат живи много фирми от сектора. Към момента около 15% са съкратените работници в пътната сфера.

„Освен това банки, кредитни фирми прибират техника. Затова тези 50% ще са глътка въздух“, каза Чайков.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x