Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Честито! С огромно мнозинство Илиана Иванова стана новият български еврокомисар

Честито! С огромно мнозинство Илиана Иванова стана новият български еврокомисар

С  522 гласа „за“, 27 „против“ и 51 „въздържал се“ Европейският парламент одобри за еврокомисар Илиана Иванова. Тя поема поста на еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В пленарната зала в Страсбург присъстваха 600 евродепутати. 

Членовете на ЕП гласуваха назначаването на Илиана Иванова за член на Комисията след положителна оценка от страна на комисиите на Европейския парламент по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT) и Председателския съвет на Парламента. 

Тя заменя Мария Габриел, която подаде оставка като еврокомисар на 15 май, за да заеме поста на заместник министър-председател и министър на външните работи на България.

Припомняме, че на 5 септември комисиите проведоха тричасово изслушване с Илиана Иванова, кандидат за комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Тогава тя съобщи, че най-важните задачи, които си поставя, са свързани с научните изследвания и иновациите, развитието на образованието, сближаващата роля на културата, овластяването на младежта и ролята на спорта, а останалите ѝ приоритети са свързани с работа за стабилен и достъпен бюджет, съсредоточаване върху възможности за развитие на авангардни технологии, „за да сме лидери в технологиите за цифрово и зелено бъдеще“.

След изслушването и двете комисии дадоха положителна оценка на нейното представяне – позиция, потвърдена впоследствие от Съвета на председателите на комисиите и Председателския съвет, който се състои от председателя на ЕП Роберта Мецола и лидерите на политическите групи, които взеха окончателното решение за закриване на изслушването.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x