Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Шепа венециански майстори на маски съхраняват магията на прочутите венециански балове

Шепа венециански майстори на маски съхраняват магията на прочутите венециански балове

Маските са „запазена марка” на карнавала във Венеция. Тази дълголетна традиция обаче е застрашена. Причината – останали са само шепа местни занаятчии, които знаят как да правят маски на ръка. Повечето от великолепните украшения вече се изработват в чужбина.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Важно е да се уловят всички детайли. Направата на една маска отнема около седмица”, казва един от малкото останали венециански майстори – Тобиа дал Осто.

Той е категоричен – маските не крият истинската същност на човека, а точно обратното – те са средство да покажеш себе си.

Фамилията на Тобиа е тази, която през 70-те години възражда традицията на карнавала във Венеция. Той е бил забранен векове наред, още откакто Наполеон завладява града.

Сега семейството изработва уникални маски не само за участници в пищното събитие, но и за всеки желаещ да си купи уникална творба. Цените на маските варират между 30 и няколко хиляди евро. На туристите се предлага и работилница, в която може да участват в изработката на собствения си аксесоар.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x