Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Шест испански изтребителя пристигнаха да пазят небето ни

epa06971758 A Eurofighter Typhoon of Britain's Royal Air Force (RAF) flies during the annual Air Show in Radom, central Poland, 25 August 2018. The air show will run until 26 August. EPA/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT

Военновъздушните сили на Испания предислоцираха шест самолета Eurofighter F-2000 Typhoon в авиационна база Безмер, съобщава Министерството на отбраната.

Българските и испанските изтребители съвместно ще изпълняват задачи в рамките на мисията на НАТО по охрана на въздушното пространство по Източния фланг на Алианса между 14 ноември и 2 декември 2022 г.

Българските военновъздушни сили ще продължат да работят за националния принос към Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, заяви командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Той посочи, че съвместното изпълнение на задачи от българските и испанските ВВС по охрана на въздушното пространство осигурява способността на българската бойна авиация да действа интегрирано със силите на НАТО и да охранява въздушното пространство на страните членки на Алианса.

С това краткосрочно пребазиране Испания доказва своите способности и готовност да допринесе за колективната отбрана на НАТО в Черноморския регион, изтъкна от своя страна генерал-лейтенант Франсиско Брако Карбо, командир на испанското Съвместно командване по операциите.

От Министерството на отбраната уточняват, че при изпълнение на съвместните задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от ВВС на България и Испания българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно.

Отбелязва се, че охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия, чиято цел е да гарантира сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x