Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
17.07.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Ще изчезне ли евтиният хляб?

Ще изчезне ли евтиният хляб?

Предложението за въвеждане на 15% таван на търговската надценка за масовия хляб предизвика сериозни дебати и предупреждения за възможни негативни последици. Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, предупреди, че тази мярка може да доведе до изчезване на евтиния хляб от магазините, особено в малките търговски обекти.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Промяната в закона, която трябва да влезе в сила от 1 юли и да важи до края на 2024 г., има потенциал да наруши цялата верига на доставка – от производители до търговци. Кукушева отбеляза, че намесата в пазарните отношения води до изкривяване на конкуренцията и може да причини изчезване на определени видове храни, като в случая хлябът.

Производителите може да се окажат принудени да намалят или прекратят производството на трите вида масов хляб (бял, типов и „добруджа“), ако търговците и дистрибуторите ограничат или спрат поръчките. Това ще се отрази на работните места в сектора, като води до съкращения и потенциални фалити на малки и средни предприятия.

Малките търговци вероятно ще откажат да продават хляб, от който не печелят. Ако те бъдат принудени да работят на загуба, ще предпочетат да прекратят продажбите на тези хлябове. Това ще доведе до изчезване на основната стока от малките магазини, което ще засегне предимно по-бедните слоеве на населението.

Кукушева подчерта, че въведената мярка ще има катастрофални последици по цялата верига на доставка. Тя призова за своевременно решение и отмяна на тавана от 15% на търговската надценка, за да се избегнат негативните последствия за производители, дистрибутори и търговци, както и за крайните потребители.

Предложението за 15% таван на търговската надценка върху масовия хляб поставя под риск достъпа на населението до евтин хляб. Въвеждането на подобна мярка може да доведе до сериозни икономически и социални последствия, включително съкращения, фалити и ограничен достъп до основни храни. Необходим е внимателен анализ и преоценка на потенциалните последици, за да се гарантира стабилността на хлебопроизводствения сектор и достъпът до хляб за всички слоеве на населението.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x