Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Ще има ли таван на цените на руските рафинирани петролни продукти?

Ще има ли таван на цените на руските рафинирани петролни продукти?

Страните членки на ЕС постигнаха предварително споразумение за таван на цените на руските рафинирани петролни продукти, но все още се пазарят дали да наложат регулярен преглед на тавана. Информацията е на „Файненшъл таймс“.

Решението е за налагане на таван от 100 долара за барел за висококачествени руски нефтени продукти като дизел. За продукти от нисък клас, като мазут, таванът е 45 долара, информира финансовото издание.

Ценовият таван ще позволи на корабните компании, превозващи руски петролни продукти, да имат достъп до западни застраховки и финансиране, но само ако плащат за тези нефтопродукти по-малко от предписаното от съюза ниво.

Все още продължават разговорите дали ЕС трябва да включи задължителна клауза за преразглеждане, която да принуди Брюксел да извършва анализ на въздействието на наложения таван на всеки два месеца с оглед коригиране на ценовите нива, посочват още източниците на „Файненшъл таймс“, добавяйки, че неуспехът да се постигне споразумение за това може да доведе до колапс на целия договорен пакет.

Подобни мерки се приемат нееднозначно. Редица държави от ЕС, включително Полша и балтийските страни, настояват за преразглеждане на нивото на тавана, в допълнение към преразглеждането на ценовия таван от 60 долара за барел, наложен на руския петрол през декември. Според тези европейски, таванът на цените трябва редовно да се коригира, за да продължи да намалява средствата за руската война в Украйна.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x