Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
04.10.2023

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България >  Ще поскъпва ли още парното тази зима?

 Ще поскъпва ли още парното тази зима?

При следване на борсовите котировки на цената на газа за януари-февруари, е възможно парното да поскъпне с 5-10%, обяви в ефира на НоваНюз бившият изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков, който е заместник-председател на Българската газова асоциация.

„Ще има малко увеличение на цената на газа през зимата. По отношение на топлоенергията драстично увеличение не се очаква”, каза Темелков.

Той коментира разпита на служебния министър на енергетиката Росен Христов в Националното следствие във връзка с договорите за доставка на природен газ в периода от април до август. Всичко това малко след изслушването му по същата тема в парламента.

Темелков обясни, че прави впечатление, че не бяха обявяване публични търгове. По думите му те не са задължителни.

„Но нямаше яснота какви количества се търсят, към кого са отправени запитванията, какви са били алтернативните оферти”, обясни Темелков.

Той обясни, че не е имало информация да има процедури за осигуряване на дългосрочни договори.

„Дори и да е имало разговори, не сме чули да е обявена процедура, която да доведе до дългосрочен договор”, каза Темелков. Според него това е трябвало да стане много преди спирането на доставките от страна на Русия.

„Газовият бизнес е бизнес на времето. Всяка секунда се променят условията“, каза Темелков.  Според него не може да се каже дали е имало възможност за по-евтини оферти за газ от тези, които сме получили.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x