Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Ще потопи ли Слави лодката на коалицията

Ще потопи ли Слави лодката на коалицията

В желанието си да спечели битката с „Продължаваме промяната” (ПП) за управата на БНБ водачът на „Има такъв народ” (ИТН) Слави Трифонов посегна от немай-къде към темата за Северна Македония. Шоуменът обвини съпредседателя на ПП и премиер Кирил Петков, че се опитва да заобиколи позицията, заложена в коалиционното споразумение на управляващите, за югозападната ни съседка.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Раздорът между двете управляващи формации заради БНБ продължава вече седмици наред. Обвиненията спрямо кандидата на ПП за поста – Андрей Гюров, че е излъгал за образованието си, изглежда губят скорост. И затова Трифонов е решил, че трябва да атакува директно Кирил Петков по тема, която вълнува обществеността, а премиерът е уязвим, но за момента няма опасност да катурне правителството.

В публикация във Фейсбук водачът на ИТН напомня, че според коалиционното споразумение България ще позволи на Северна Македония да започне преговори за еврочленство, само когато Скопие докаже, че изпълнява договора за добросъседство от 2017 г. „За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава”, посочва Трифонов. И допълва, че премиерът не е съгласувал действията си нито с коалиционните си партньори, нито с парламента.

Не става ясно какви точно действия и изявления на Петков има предвид лидерът на ИТН. Нещо повече – той неясно споменава за чужди дипломати, които се учудили, че коалиционните партньори на ПП не са наясно с обещания, които премиерът е направил. Не се разбира за какви чужди дипломати става въпрос. Става ясно само, че според Трифонов Петков е поел ангажимент да отмени ветото, наложено от София на Скопие: „Ние от “Има такъв народ”, няма да се съгласим с безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония.” Отново не става ясно по какъв начин Петков ще направи това без разрешението на Народното събрание.

Целият смисъл на публикацията на Трифонов обаче се разкрива във финалния параграф. В него шоуменът изразява своето „изумление”, че Петков е отправил „изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански” – кандидатът на ИТН за управител на БНБ.

Накрая Трифонов дава ясно да се разбере, че не иска да клати коалиционната лодка, но очаква отстъпки от премиера: „Времената са такива, че моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения. Затова искрено се надявам, че министър-председателят ще ревизира отношението си и към Северна Македония, и към избора за шеф на БНБ. Защото това са въпроси, които касаят не само управляващата коалиция, а всички българи.”

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x