Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Япония поиска йеменските бунтовници да освободят пленения кораб, „хутите“ твърдят, че той е израелски

Япония поиска йеменските бунтовници да освободят пленения кораб, „хутите“ твърдят, че той е израелски

Япония поиска от йеменските бунтовници да освободят екипажа на отвлечения кораб в Червено море. Последната информация е, че двама от моряците са българи.

Корабът е британска собственост, но се управлява от японски оператор. На борда няма японци, но Токио осъди отвличането и призова моряците да бъдат пуснати. Йеменските бунтовници са съюзници на Иран и врагове на Израел.

Те твърдят, че корабът е израелски. За екипажа техен говорител каза, че „с моряците се отнасяме според ислямските принципи и ценности”. Бунтовниците обясниха, че корабът е откаран до йеменско пристанище.

В неделя вечерта палестинската терористична групировка „Хамас” похвали бунтовниците за отвличането на плавателния съд. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов коментира какво е известно към момента.

„По непотвърдена информация двама са българите на борда на отвлечения кораб, единият е капитан. Изясняваме цялата ситуация. Във всички такива случаи сме в тясна комуникация с нашите партньорски служби и тези на територията на България”, уточни той.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x