Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Японски икономист: Ако ЕС наложи ембарго на руския газ – иде краят на света

Японски икономист: Ако ЕС наложи ембарго на руския газ – иде краят на света

Идва краят на света, ако руският газ изчезне от пазара. Това заяви Шунсуке Кобаяши, главен икономист в Mizuho Bank, в интервю за Nihon Keizai.

Експертът обясни, че ако Европейският съюз наложи ембарго върху енергийните доставки от Русия, то ще трябва да се изгражда нова инфраструктура. Това ще отнеме много време и ще изисква големи инвестиции.

„Ще трябва да се строят нови тръбопроводи. За да го втечнявате и продавате, ви трябват инсталации за втечняване и транспортни средства“, каза той.

В същото време Кобаяши отбеляза, че подобни трудности няма да възникнат с петрола и въглищата: Суровините от които ЕС и Япония ще откажат, ще отидат при Китай.  В случая с руския газ обаче ембаргото ще остави суровината вътре в страната.

„Целият този газ ще изчезне от пазара. С други думи, няма да е преувеличено да се каже, че в момента, в който Европа реши да го направи, ще дойде краят на света“, предупреди Кобаяши.

По неговите думи, недостигът на газ ще доведе до пазарна конкуренция и повишено търсене на въглища и петрол. Банкерът призна, че никой незнае с колко ще поскъпнат енергийните източници.

„За хората това е въпрос на живот и смърт. Болниците се отопляват на газ, а болничното оборудване може да се повреди от ниските температури. Много болници ще фалират. През зимата хората ще мръзнат до смърт, подчерта Кобаяши.

Икономистът подчерта, че би било невъзможно да се намали потреблението на газ толкова рязко.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x