Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > 1,60 лева за кило домати в Одрин

1,60 лева за кило домати в Одрин

Турция свали цените на част от продуктите от първа необходимост, което примами десетки българи на шопинг в Одрин. От април е намалено от 18 на 8 на сто ДДС на шампоани, сапуни, дезинфектанти, мокри кърпички, тоалетна хартия, салфетки, памперси. Част от магазините за дрехи и обувки пък обявиха сезонни намаления до 50%, пише TrafficNews.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Още в първите почивни дни на месеца по граничните пунктове с Турция се образуваха дълги опашки. Пазари, магазини и аптеки в Одрин пък бяха огласяни основно от българска реч.

„Истината е, че цените са доста по-високи в сравнение с миналата година. Въпреки това обаче ние продължаваме да идваме веднъж на 2-3 месеца.

Съчетаваме пазара с разходка. И задължително хапваме любимото ми кюнефе – в една от сладкарничките на центъра го правят много вкусно”, споделя пловдивчанката Цвета Димова.

Наблюденията на жената се потвърждават и от официалната статистика. През март цените на стоките в Турция се са покачили с рекордните 61,14 процента в сравнение със същия месец миналата година. През февруари инфлацията в страната бе 54 процента, а според експертите нивото на инфлация за цялата 2022-а ще бъде над 50 на сто. Към проблемите допринася и войната в Украйна, която доведе до ръст в цените на енергията.

Въпреки това обаче обменният курс на валутата все още е доста изгоден за българите. Тази седмица една турска лира се продава за 0.13 стотинки. Това провокира българите да разграбят рафтовете. В района около Синия пазар, Марги аутлет и супермаркет Мигрос, който традиционно е сред най-посещаваните от нашенци, можеха да се видят десетки коли с пловдивска регистрация.

Чанти и колички бяха препълнени с перилни препарати, тоалетна хартия и тестени изделия. 10 кг от популярните марки прах за пране струва между 90 и 130 лири, 4 литра течен перилен препарат може да се намери между 50 и 60 лири. Пакет макарони е само 5 лири, килограм ориз – 18 лири, килограм леща – 30 лири. Между 40 и 50 лири струва килограм маслини, толкова върви и баклавата.

Дори традиционните за България млечни продукти се търсят от нашенци. „Смятам, че са по-качествени, а и са по-евтини, отколкото у нас”, признава Димова.

Плодове, зеленчуци и ядки също са на сметка в Одрин. В момента ягодите се продават по 30 лири килото, доматите – 20 лири, краставиците – 15-20 лири. Сурови бадеми, лешници, кашу струват 150 лири килограмът. Двойно по-евтини, отколкото в България, са лимони, портокали, моркови, праз и зелена салата.

Бахри Динар, председател на „Асоциацията за насърчаване на развитието на Одрин и защита на местния деликатес „тава джигери“ (пържен дроб)“, обобщи, че благодарение на българи и гърци търговията в града процъфтява, защото те не само пазаруват, но и отсядат в хотелите, посещават ресторантите, заведенията.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x