Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > 200 млн. загуба, ако падне ДДС за хляб и зеленчуци! Заместват ги със свръхпечалби от скъпия ток

200 млн. загуба, ако падне ДДС за хляб и зеленчуци! Заместват ги със свръхпечалби от скъпия ток

Премахването на ДДС за хляба и българските плодове и зеленчуци би донесло загуби за бюджета на година от близо 200 млн. лева. Данъчни експерти твърдят, че от хляба годишно влизат 80-100 млн. лв., подобни са постъпленията и от продажбите на плодове и зеленчуци. Те подчертаха обаче, че при последните има сив сектор, който не е ясен каква част от пазара обхваща. Излизането на светло на част от сивия сектор ще компенсира отчасти загубите от нулевия ДДС.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Загубите за бюджета може да бъдат компенсирани от допълнително облагане на свръхпечалбите в енергетиката. Такива имало натрупани в АЕЦ “Козлодуй” и НЕК. “Това е практика, която няколко европейски държави вече въведоха – прибраха част от тези свръхпечалби чрез дивиденти. Справедливо е част от тези пари да бъдат върнати на хората и фирмите, от които са взети, заяви в края на миналата седмица вицепремиерът Корнелия Нинова.

Експерти твърдят, че ефективността на този вариант зависи от определянето на това кой да бъде обложен и по какъв начин. Те подчертават, че има големи частни производители на електроенергия. Предлагат към списъка на компаниите със свръхпечалби да влязат и износителите на зърно, оръжейните търговци и медицинските лаборатории. Облагането на производителите на ток трябвало да засегне тези, които не са на свободния пазар и чиято енергия е субсидирана.

Данъчни експерти подсказват да се проучи унгарският вариант, който бил лесен за администриране и ясен за бизнеса. Там за фирмите има две ставки за облагане – 10 и 15%. Три критерия определят по коя скала да става – оборот, печалба и брой заети. Когато бъдат прескочени повече от два от тях, облагането става по високата ставка.

Предложението за намаляване на ДДС за основни хранителни стоки, ток, горива, парно и вода ще се обсъжда в следващите десетина дни от коалиционните партньори. Финансовият министър Асен Василев вече заяви, че е против диференцираните ставки, но въпреки това е възложил да се направят сметки, за да се установи какъв ефект ще има върху приходите в хазната евентуално намаление на данъка./ „24 часа“

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x