Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Региони > 200 000 деца са станали жертва на свещеници-педофили в Испания

200 000 деца са станали жертва на свещеници-педофили в Испания

Pews in a historic church in the Netherlands

Повече от 200 000 деца са претърпели сексуално насилие от испанското католическо духовенство. Това установи проверка на независима комисия, съобщава в петък BBC.

Подробностите от доклада на разследването огласи испанският омбудсман, който говори за опустошителното въздействие на случилото се върху жертвите.

Анхел Габилондо също така критикува Църквата за нейното бездействие и опити да прикрие или отрече злоупотребата.

„Това, което се случи, беше възможно благодарение на това мълчание“, каза той.

Докладът от 700 страници, който беше поръчан от Конгреса на Испания миналата година, разкрива резултата от проучване, проведено от комисията сред 800 000 членове на обществеността.

Установено е, че 0,6% от пълнолетното население на страната (което е около 39 милиона души), са признали за претърпяно сексуално насилие като деца от членове на духовенството.

Този процент се повиши до 1,13%, повече от 400 000 души, когато се включат предполагаеми злоупотреби от миряни в институции, контролирани от Църквата.

Според омбудсмана, тези данни трябва да се коментират предпазливо.

Докладът също така включва изявления на повече от 487 души, претърпели малтретиране, които подчертават емоционалното въздействие.

„Има хора, които са се самоубили, хора, които така и не са успели да живеят нормално живота си, каза Габилондо. Необходимо е да се даде отговор на страданието и самотата, които в продължение на години са останали, по един или друг начин, покрити от несправедливо мълчание.“

Омбудсманът предложи да се създаде държавен фонд, който да обезщетява жертвите на насилие.

Официалното разследване на сексуалното насилие над деца в испанската католическа църква последва разследване на вестник El Pais, което започна през 2018 г. и оттогава създаде база данни с повече от 1000 предполагаеми случая на насилие.

Доклад с неговите констатации беше публикуван през 2021 г.

Въпреки че Габилондо каза в петък, че Църквата е сътрудничила на комисията до известна степен, той подчерта липсата на интерес да се помогне с доклада и враждебността на епископите в някои епархии.

Испанският премиер Педро Санчес каза, че констатациите в доклада са „крайъгълен камък“ в демокрацията на страната.

„Ние сме по-добра държава, защото стана известна реалност, за която всички знаеха дълги години, но никой не говореше, поне не и в условията, в които го правим днес“, каза той.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x