Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Георги Мицов: Може да се върнем в зимата на Жан Виденов!

Георги Мицов: Може да се върнем в зимата на Жан Виденов!

Георги Мицов е един от опитните мениджъри в областта на туризма, както и сериозен ресторантьор. Той има дълбоки познания  в икономическата сфера и сериозен анализ, като експерт. С него разговаряме по актуални теми. Мицов даде ексклузивно интервю за Днес България.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

 • -Г-н Мицов, наближава новият туристически сезон. Какви са вашите очаквания?
 • -Има много противоречиви сигнали. Радващо е, че най-после мерките против ковид бяха разхлабени сериозно. Режимът за пътуване и пребиваване в чужбина става все по-нормален. Връщаме се към живота преди пандемията. Хората са зажаднели за почивки, за разтоварване, пътуване, екскурзии. Заради това очаквам да има интерес. Ние обаче имаме сериозна конкуренция от Турция и Гърция. Тези държави правят всичко възможно, за да привличат повече туристи, като правят това професионално. Тук е и мястото на държавата да се намеси.Факторът Украйна е много силен. Той влияе негативно. Губим туристи от големи дестинации, като Русия и Беларус. А, и от Украйна, ако не броим бежанците.
 • –Как трябва да се намеси държавата?
 • -Държавата се опитва да помага, но има много какво още да се желае. Повече реклама, по-облекчен визов режим  по важните дестинации. Ние се намираме близо до един голям мегаполис, в който живеят 20 милиона души. Защо не използваме този ресурс и потенциал. Там живеят основно хора от средно и над средното ниво. Дори и при тази девалвация на лирата, те пак могат да си позволят почивки у нас. От собствен опит знам, че много турци имат интерес към държавата ни, нямат нищо против да я посетят и почиват тук. Визовият режим обаче остава огромен проблем. Това може бързо да бъде решено, но трябва далновидност и воля. Има и други неща, които държавата може да свърши. Повече синхрон, повече координация и логистика. Туризмът е важен сектор, а у нас той не се експлоатира както трябва. Чрез него могат да бъдат стимулиране други икономически сектори у нас. Например селско стопанство, транспорт, услуги, строителство, ремонтни дейности, дори  и производството на алкохол и бира, безалкохолни напитки. В момента голяма част от зеленчуците, плодовете, месото и другите продукти се внасят. А, чрез туризма можем да стимулираме българското производство….Това означава нови работни места, повече данъци, повече осигуровки, по-висок БВП, като цяло. Дълга тема….
 • – В последните месеци сме свидетели на една постоянна инфлация и серия от неблагоприятни за икономиката процеси. Как може да се реши този сериозен проблем?
 • -Така е. Цените на горивата и енергоносителите е ужасяваща. Вижте тока, вижте табелите на бензиностанции, новите стойности на газа. Нека не се залъгваме. Цените ще растат още, ако не се вземат кардинални мерки. И то веднага. Стойността на ток, дизел, бензин, газ влияе директно върху цената на крайния продукт. Тя се повишава. Виждате каква е инфлацията, говорим за реалната инфлация, а не официалната. И пак стигаме до поведението на държавата. Лично аз смятам, че тук трябват много бързи и решителни мерки. Защото иначе става страшно. Какво правим ние? Защо не вкараме в цената на енергийния микс енергията от АЕЦ Козлодуй. Това ще повлияе веднага.Е, някои другари няма да бъдат доволни, но все пак по-важен е интересът на държавата, бизнеса и хората, отколкото на шепа търговци-спекуланти.
 •  -Защо трябва сляпо да се придържаме към директиви, които не са от национален интерес. Да поговорим и за синьото гориво. Ние не можем да добиваме и да се захранваме сами. Поне в момента е така. Нямаме големи резерви и сме принудени да внасяме. Защо обаче се придържаме към общите европейски директиви, които нанасят вреди на икономиката. Защо трябва да внасяме три път по-скъп газ, само защото някой решил да прави санкции на Русия. Ние сме дългогодишен партньор, би следвало да си търсим и гоним нашите интереси.

Така, както прави Виктор Орбан.

 • -Говорите за протекционизъм.
 • – Разбира се. Няма нищо лошо в това. У нас законовите разпоредби са толкова сложни и объркани, че нормалното правене на бизнес е много сложно. Няма как в момента да купиш гориво от друга рафинерия, примерно от Турция, и да можеш да го продаваш тук. Необходимо е да спазваш куп условия. Митнически складове, наличност ,гаранции, един куп условия и изисквания. Това обслужва интересите на няколко играчи в този бранш, но целокупно е във вреда на бизнеса.
 • -Какво тогава трябва да се направи?
 • -Много неща, но на първо време трябва държавническо поведение, адекватни мерки в защита на родната икономика. Защото тя е в силно затруднено положение. Цените растат, напрежението в секторите също, хората обедняват, безработицата се увеличава, бизнесът страда. Правителството на трябва да бездейства, а да вземе спешни решения в защита на българската икономика. Не искам да дават съвети и акъл. Има достатъчно хора, които знаят как да станат нещата. Да минимализираме щетите. Иначе вървим отново към зимата на Жан Виденов. Може да е пресилено, но не е невъзможно и това да стане.
 • -Благодаря, успех
 • -Благодаря и аз.
Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x