Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > BG-ALERT: Съобщението, което изкара на улиците хиляди паникьосани българи

BG-ALERT: Съобщението, което изкара на улиците хиляди паникьосани българи

Загадъчно съобщение, изпратено до мобилните телефони от BG-ALERT, изплаши много българи. Някои хора споделят, че при получаването му се е чул силен стряскащ звук, приличащ на аларма.

При повечето потребители съобщение идва с текст: „Внимание, опасност!“, а при някои има сигнал от президента.

В някои квартали на София хора панически са излезли от домовете си. В социалните мрежи десетки потребители споделят, че са получили въпросното съобщение и са се изплашили.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов успокои хората, като написа във Фейсбук, че няма опасност.

„Всичко е наред, няма опасност, това е само тестово съобщение. Крайно време е да имаме такава система, която е много полезна при бедствия и е много добре, че МВР я внедрява. МВР трябва да подобри процеса по тестване (особено в продукционна среда). „test test“ не е добро съобщение“, написа Божанов.

BG-ALERT е система, която уведомява за опасности чрез телефона. В „Тази сутрин“ през септември инж. Николай Николов, бивш дългогодишен директор на пожарната и съветник на министъра на вътрешните работи, каза, че системата ще е готова до края на годината.

„България разполага с Национална програма за намаляване на риска от бедствия. Тя обаче се нуждае от много сериозно финансиране. Най-лесно е хората от МВР да натиснат копчето и да предупредят. Мониторингът на място е най-трудният. Изграждат се такива системи, но няма държава, която да се похвали със 100% изградена система“, каза инж. Николов.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x