Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > COVID огнището в Китай сваля цената на петрола

COVID огнището в Китай сваля цената на петрола

Three working oil rigs against the sky with clouds.

Цените на петрола се понижават рязко по време на търговията в понеделник на фона на опасенията за намаляване на търсенето на енергийни ресурси в Китай, където случаите на коронавирусна инфекция продължават да нарастват, припомня АП.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Юнските фючърси за сорта Брент на лондонската борса ICE Futures се понижиха с 6,14 долара (5,76%) до 100,51 долара за барел.

Юнските фючърси на WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) по това време се понижиха с 5,85 долара (5,73%) до 96,22 долара за барел.

През уикенда Шанхай съобщи за рекорден брой нови случаи на COVID-19 в града, а властите в Пекин заявиха, че коронавирусът продължава да се разпространява бързо.

Търсенето на бензин, дизел и реактивно гориво в Китай вероятно ще намалее с 20% през април в сравнение със същия месец на миналата година, което е около 1,2 млн. барела на ден, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Подобен спад би бил най-рязък от началото на епидемията от COVID-19 в Ухан преди повече от две години.

„Китай изглежда е слонът в стаята и пазарите смятат, че забавянето на китайската икономика може значително да промени баланса между търсенето и предлагането на международните пазари“, казва старши анализаторът на OANDA Джефри Хейли.

Допълнителен фактор, оказващ натиск за понижаване на петролните котировки, бяха новините от Либия. Добивът в находищата в страната, които бяха спрени по-рано заради протестите, може да бъде възобновен до няколко дни, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Добивът на петрол в Либия, който възлизаше на 1,3 млн. барела дневно, е намалял с около 500 000 барела дневно през последните 10 дни.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x