Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > FoxNews: САЩ са финансирали създаване на мутации на коронавируса?

FoxNews: САЩ са финансирали създаване на мутации на коронавируса?

Организацията EcoHealth Alliance е финансирала изследване на мутации на коронавируса в биолабораторията BSL-4 в китайския град Ухан. Средствата за проекта дошли от федералния бюджет на САЩ. Това става ясно от заявление за отпускане на грант от EcoHealth до Националния институт по здравеопазване на САЩ, съобщава FoxNews.

Документът е от 5 юни 2013 г. и обяснява плановете за нов научен проект. Учените предлагат да бъдат създадени нови мутации на COVID-19 от прилепи с цел да се установи доколко заразни и опасни биха били те за хората.

Разкритието е дело на консервативната група Judicial Watch, която е изискала общо 552 страници документи от Националния институт по здравеопазване на САЩ чрез Закона за свобода на информацията относно безвъзмездни средства за EcoHealth Alliance, които включват информация за изследване, проведено от групата в Института по вирусология в Ухан.

Ние ще направим това, като секвенираме шипови или други рецепторни слети протеинови гени, създавайки мутации, за да установим колко значително ще трябва да еволюира всеки коронавирус, за да използва ACE2, CD26/DPP4 (MERS-CoV рецептор) или други потенциални CoV рецептори„, обясняват учените.

Това изследване „ще ни позволи да определим критичните места за свързване на рецепторите, обхвата на вирусните гостоприемници, както и да предвидим по-добре какъв е капацитетът на коронавирусите да заразяват хората“, се посочва в заявлението за отпускане на безвъзмездно финансиране на EcoHealth.

Информацията включва първоначалното заявление за безвъзмездна помощ и годишни доклади до NIH с информация за напредъка, ефективността и за това как ще се използва финансирането занапред.

На 27 май 2014 г. САЩ предоставят на EcoHealth отделна субсидия от 3 милиона долара за проекта „Разбиране на риска от появата на коронавирус при прилепи„.

Експериментите в него използват „хуманизирани мишки“, т.е. мишки, инжектирани с човешки клетки.

До 2018 година EcoHealth Alliance получава милиони долари за своите проучвания. Проектът приключва на 31 май 2019 година.

Документите показват, че главният изпълнителен директор на EcoHealth Питър Дашак и директорът на лабораторията в Ухан Ши Джънли са съобщили резултатите от изследването на американската агенция за напреднали разработки към Пентагона – DARPA, Китайския център за контрол на заболяванията и превенцията им и Китайската академия на науките.

Националния институт по здравеопазване на САЩ никога не е одобрявал никакви изследвания, които биха направили коронавируса по-опасен за хората„, отбелязва говорител на агенцията.

Документите не споменават създаването на мутации с усилена вирулентност, а от EcoHealth Alliance отричат провеждането на подобни изследвания. 

Организацията, работила с Института по вирусология на Ухан, категорично отхвърля теориите COVID-19 да произхожда от лаборатория.

Президентът на Judicial Watch, Том Фитън обаче е на мнение, че изследванията на практика са довели до създаването на по-вирулентни мутации. По думите му това увеличава шансoвете COVID-19 да е с лабораторен произход.

В отговор до Fox News Digital говорител на EcoHealth Alliance посочва, че организацията не е подкрепила изследването за усилване на функцията в Института по вирусология на Ухан. 

Всички твърдения за противното се основават или на погрешно тълкуване, или на умишлено погрешно представяне на действително проведеното изследване„, се посочва още в отговора на EcoHealth Alliance.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x