Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
17.07.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Mocĸoвcĸaтa бopca cпиpa тъpгoвиятa c дoлapи и eвpo, pyблaтa пaдa

Mocĸoвcĸaтa бopca cпиpa тъpгoвиятa c дoлapи и eвpo, pyблaтa пaдa

На 13 юни 2024 г., Московската борса спря търговията с долари и евро в отговор на новите санкции, наложени от Министерството на финансите на САЩ. Санкциите включват и Националния клирингов център и Националния депозитар, свързани с борсата. Централната банка на Русия уточни, че сделките с долари и евро ще продължат на извънборсово ниво и гражданите ще могат да купуват и продават тези валути чрез банките.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Централната банка ще определя официалните курсове на долара и еврото спрямо рублата на база на банковите отчети и данните от цифровите платформи за извънборсова търговия. Средствата във валута по сметките и депозитите на граждани и фирми няма да бъдат засегнати.

Адвокат Сергей Гландин коментира за „Комерсант“, че ситуацията е шокова за финансовите пазари в Русия. Според него, никой не е очаквал, че Московската борса ще бъде засегната от санкции, но САЩ са решили да го направят. Това ще се отрази на контрагентите и депозитарите, свързани с борсата, както и на емитентите, които търгуват своите облигации и ценни книжа там. Те ще трябва да вземат решение дали да напуснат борсата, ако са свързани със западни юрисдикции, за да избегнат вторични санкции.

В резултат на наложените санкции, валутните курсове на долара и еврото спрямо рублата рязко се повишиха в московските клонове на някои банки. Например, максималната стойност за покупка на долари в брой в Москва беше фиксирана на 120 рубли за долар в „Цифра Банк“, а на еврото – на 125,52 рубли за евро в „Ренесанс Банк“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x